Kim Chi

Kim Chi inneholder melkesyrebakterier som er veldig gode bakterier for førdøyelsen. Tilsvarende en neve Kim Chi til alle måltid er passe.  Da får de gode bakteriene overtaket i tarmen og fordøyelsen går som den skal. belønningen er en rolig mage og god fordøyelse.

Kim Chi er tradisjonsmat i Korea. På samme måten som melkesyregjæret mat også er tradisjonsmat i Norge, selv om det ikke er særlig vanlig lenger. I andre land er dette fortsatt en levende tradisjon, eks sauerkraut i Tyskland  og melkesyregjærede grønnsaker i Øst-Europa. De fleste grønnsaker og frukter kan melkesyregjæres. Vi tilsetter salt for å forhindre feilaktig gjæring. Krydder øker holdbarheten.

Når jeg søker på Kim Chi på nettet finner jeg mange oppskrifter.  De inneholder alle kinakål og japansk rettich som hovedingrediens, og oftest chilli som pulver Jeg har lært å lage denne koreanske spesieliteten på kurs med Thuy Dalen fra Barfotklinikken. Vi brukte rene råvarer og salt som eneste ekstra ingrediens. Hun er en meget kunnskapsik dame som har lært meg mye om mat og fordøyelse. Her er en link til hennes side. http://barfotklinikken.no/.

Som alltid forandrer jeg litt på det jeg har lært for å tilpasse de ingrediensene jeg har i huset og dagens inspirasjon. I dag fikk jeg lyst til å lage en stor porsjon, så jeg brukre 3 hele kinakål.  Jeg hadde ikke rettich, så jeg brukte kålrabi, nepe og gulerøtter.  Hadde også 2 bittesmå rødbeter som gav en fin rødrosa farge.

Delte kinakålene i 4 og skal deretter i biter.  De andre grønnsakene rev jeg opp i striper på rivjern med foodprosesser.

Kokte opp 1,5 liter vann og tilsatte 3 toppede ss himalayasalt.  Satte det ute for å kjøle seg ned. Når vannet var kaldt puttet jeg alle grønnsakene i den store bakebollen sammen med saltvannet.  3-4 ganger ca.hver  halve time gravde jeg grønnsakene som var i bunnen, og la de oppå slik at alt skulle bli like saltet.  Etter et par timer var mesteparten av vannet trukket ut av grønnsakene og bollen var nå kun halvfull, og alt nede i saltlaken.  Lot dette ligge i 24 timer.

Tømte av saltvannet og tok vare på det.  Hønesuppa som jeg laget på samme tid fikk en ennå mye bedre smak når jeg tilsatte 4 øser med dette røde saltavnnet. det er jo mer enn 50% grønnsakskraft som er trukket ut av grønnsakene.  Resten av saltvannet gikk inn i kjøleskapet for å bruke det som salt og grønnsakskraft i fremtidig matlaing.  Vasket grønnsakene i kaldt vann i 3 omganger.  Da smakte de passe salt. Øste grønnsaken opp av bollen med melsikten og klemte overskuddet av vann ut.

Laget deretter Kim Chi saus av

  • 1 stor bit ingefær,
  • 3 hvitløk uten fedd,
  • 1 hel chilli,
  • 7 tørkede dadler
  • 3 ss fisk sauce, og
  • 1 dl kokt og avkjølt vann.
  • Moste dette i hurtigmikseren til en pure.

2 pakker vårløk ble kuttet i 2 cm lange biter og blandet med resten

Blandet grønnsakene og kimchipasta så grundig at alle grønnsakbitene  hadde litt Kim Chi pasta på seg.

Dette ble nok til 2 store og 1 mindre norgesglass.

Satte norgesglassene på kjøkkenbordet med et håndkle mellom glasset og lokket.  Dette er nødvendig for at gassen som dannes skal slippe ut uten at forurensingen i rommet skal komme ned i glasset.  Etter 3-7 dager er det forventet at den skal ha dannet nok melkesyrebakterier til å bli sur nok.  Nå er det midten av november så jeg forventer at det tar litt lengre tid enn midt på sommeren.

Hvis grønnsakene stiger over væsken så bruk en ren gaffel og dytt de ned under væsken, eller legg en renvasket og kokt stein oppå for å holde grønnsakene nede i væsken

Når den er passe syrlig setter jeg den inn i kjøleskapet og der holder den seg lenge.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.