Sauerkraut

I dag har jeg og en venninnne laget ekte Sauerkraut av deilige kålhoder fra Sonja Kjær. http://www.sonjasokologiske.com/

Vi er nå 20 februar men kålhodene var fortsatt sprø og fantastiske. Sonja vet hvordan hun skal oppbevare grønnsakene. Vi kuttet  kålen opp i fine strimler, tilsatte snaut 1 ss Helios havsalt og like mye karve pr. kg kål.

Vi knadde kålen med salt og karve til det kom væske ut.  La kroppen på så det ble litt press. Presset deretter alt fast ned på store glass med en knyttneve for  få presset ut all luft. Fant et litt mindre glass, fyllte det med vann som kunne være vekt og presset slik at all kålen ble neddykket i væske.

Det ble et glass med hvit kål, og et glass med blanding av hvit og rød kål.  Fargen er fantastisk. Jeg prøvesmakte litt med en gang, og det smakte godt alt nå.  Nå står de på kjøkkenbordet og venter på å bli syrlige.

Trykker på de øvre glassene for å få ut boblene for å sikre at all kålen er ned-dykket i væske et par ganger om dagen

Det kom  hvitt skum på toppen av væsken etter et par dager..  Det tok jeg vekk med våtsterkt papir.

Smaksprøver mens krukkene står på kjøkkenbordet.

  • Etter 1 dag: God god smak med tydelig karve men ikke syrlig.  Bobler ikke ennå
  • Etter 2 dager: Startet å boble
  • Etter 3 dager: Bobler når jeg trykker på toppen. Smaker syrlig og nydelig.
  • etter 4 dager: Bobler fortsatt.  Smaker mye mer syrlig i dag.  Setter krukkene inn i kjøleskapet nå.  Synest kanskje at det hadde vært passe syrlig med noe mellom 3 og 4 dager. Smaken minner veldig mye om vanlig norsk surkål, men ikke så søt, og litt mer syrlig.

Vurdering

  • Fargen på blandingen med 70% hvit kål og 30 % rødkål ble fantastisk
  • Smaken på sauerkrauten laget med bare hvitkål var best.

.Andre ting jeg har skrevet om melkesyregjæring kan du finne her: http://www.britadiktermat.helseborg.com/melkesyregjaering

Én kommentar til “Sauerkraut

  1. Brita

    Jeg laget 16 – 20 februar i år sauerkraut med 750 g finrevet selleri , 1ss grovt havsalt, 1 ss sennepsfrø og 1 ss enebær. Den ble lagret i kjølerommet etter den var passe syrlig. Vi spiste den opp nå 22 juni. Den er veldig god sammen med annen mat. Enebærene blir litt dominerende får man får en hel i munnen. Dette skal gjentas, men kanskje litt mindre enebær.

    Spesielt godt ble det blandet oppi rester av søtpotet og gulrot mos.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.