Pinnekjøtt i Rømertopf

I fjor testet jeg flere ulike pakker med pinnekjøtt for å finne ut om de dyre var vesentlig bedre enn de billige, Da synest vi faktisk at den billigste pakken smakte best, så i år kjøpte jeg aller først en pakke med First Price pinnekjøtt til 118 kr istedenfor den som var over dobbelt så dyr.  Det var denne pakken vi brukte.

Jeg møtte pinnekjøtt  hos noen venner etter at jeg ble voksen, men det var kjærlighet ved første smak.  Jeg har nå spist pinnekjøtt hver jul i de ca 20 siste årene.  De 2 siste årene har jeg hatt stor glede av Rømertopf, og i dag kom jeg på at jeg ville teste ut pinnekjøtt i Rømertopf. Resultatet var helt topp, og her følger fremgangsmåten vi brukte.

 • La kjøttet  i vann i en stor kjele  fra ca. kl. 21 om kvelden til 13:00 neste dag.
 • Satte rømertopfen i vann i 10 minutter
 • tok ca 0,8 l vann i bunnen og la pinnene over vannet
 • Satte ovenen på 160 grader C
 • Etter 2 timer var alle pinnene kommet nedi vannet. Helte av ca 8 dl væske, slik at det bare var 2-3 dl igjen i bunnen, og satte leirgryten inn i ovenen igjen.
 • Lot Rømertopfen med pinnekjøttet stå i ovenen tilsammen i 4 timer.
 • 1 time før vi skulle spise startet jeg å skrelle jeg 2 små økologiske kålrabi og 5 økologiske gulerøtter. Skjærte i skiver og kokte disse i kraften som var tatt ut av rømertopfen.  Jeg testet først at kraften ikke var altfor salt.
 • Vasket noen økologiske poteter fra Århus Andelsgård  og kokte disse i en egen kjele.
 • 10 minutter før vi skulle spise helte jeg ut potetvannet og tok vare på kraften fra kokingen av grønnsakene.
 • Brukte stavmikser og moste grønnsakene sammen med 2 poterer og litt av fettet som fløt opp på toppen av kraften.

Serverte dette til 3 sultne voksne, og alt ble spist opp.  Etter 20 års testing av pinnekjøtt synest vi at det å lage det i Rømertopf gav et kjempegodt resultat. Kjøttet ble veldig smakfullt, det datt fra hverandre samtidig som det ble tildels litt sprøt på overflaten.

Pinnekjøttkraft med søt kålrabi og gulrotsmak var noe nytt, men vi synest alle at det var et hakk oppover på smaken.

Det å koke kålrabien og gulerøttene i pinnekjøttkraft var et innfall jeg fikk, men det skal jeg gjenta en annen gang. Det ble en veldig rik og god smak på denne kålrabistappen.

 

De små økologiske potetene fra Århus Andelsgård var prikken over i’en i denne middagen.

2 kommentarer til “Pinnekjøtt i Rømertopf

 1. Stine

  Pinnekjøttet var ikke økologisk, men alt annet???? Hvorfor lage så mye ut av økologiske grønnsaker, mens kjøttet var av det billigste!? Henger ikke på greip for meg…..
  Bruker Rømerotrpfen min masse, tror det er nr 6 eller 7 jeg har nå,

  Svar
  1. britadiktermat Innleggsforfatter

   Tusen takk for din kommentar. Forstår at jeg ikke har vært så tydelig på hva jeg tenker. Jeg tror at lammekjøtt i Norge stort sett er foret opp på gress i utmark, og da tenker jeg at det ikke er så stor forskjell på økologisk og ikke økologisk. Gress i utmark er vel ikke gjødslet eller sprøytet. Hvis noen har faktakunnskap om dette er jeg veldig interessert. Når jeg smaksmessig ikke finner at det dyrere pinnekjøttet er bedre, og at det heller ikke er økologisk har jeg ikke sett hvorfor jeg skal kjøpe det dyreste pinnekjøttet.

   Når det gjelder annen mat er det ofte stor forskjell på økologisk og ikke økologisk, og jeg velger økologiske varer så langt jeg får tak i det.

   Spennede at du har så lang erfaring med Rømertopf. Jeg vil gjerne høre dine erfaringer.

   Vennlig hilsen Brita

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.