Om britadiktermat

Dette er min personlige liste med oppskrifter, og det er ikke noen garanti. Jeg skriver denne matbloggen for meg selv, slik at jeg skal huske hva jeg gjorde forrige gang. Det er derfor noen kladde-notater innimellom.

Du er velkommen til å teste ut oppskriftene, og gjerne spørre om ting, eller komme med forslag.

Vi er nå i mars 2024. Jeg er fortsatt opptatt av å spise det som er bra for oss. I det siste har jeg oppdaget Food Farmacy, og har begynt med gurkemeie shot. Gurkemeie skal jo være veldig styrkende for immunforsvaret. Tidligere har jeg aldri klart å like gurkemeie, men denne shotten med pepper og olivenolje, eplesidereddik og andre krydder så er det interessant og godt.

Vi bruker ikke mye melk nå, men når jeg får tak i den ikke homogeniserte A2 melka fra Jersey meieriet blir jeg glad. Disse kuene er små og slipper også ut mindre klimagasser enn de store kuene. Det er supert.

Vi spiser fortsatt ren mat, men jeg er mye mer avslappet rundt mat nå. Det er OK om det dropper inn ting som ikke er så bra for oss innimellom. Det skal bare ikke bli normalen.

Nå er vi kommet til 2020, og hva vi spiser er under stadig justering.  Vi har hatt prosjekt med helbreding av fordøyelsen basert på GAPS diett, og gjorde en stor endring for meg.  Den kunne faktisk helbrede min fordøyelse og mavesmertene forsvant for det meste.  I de siste par årene  har jeg fulgt med på https://therootcauseprotocol.com/, og latt meg inspirere av hvor viktig det er å få de riktige mineralene, og hva vi bør unngå.  Jeg føler meg frisk og fornøyd.

Jula er nettopp over, og mye søt mat er slett ikke for meg kjenner jeg.  det skal bli godt med vanlige ting å spise.

Jeg er opptatt av å spise ren mat uten masse tilsetningstoffer og annet som skader natur og mennesker.

Forrige oppdatering omtrent 2015: Matglede for hverdagshelse er undertittelen på bloggen nå.  Det har vært en erfarings basert læring og utvikling over de siste årene.  Status på melk, sukker og gluten nå er:

Melk: Vi lager kefir av økologisk melk som vi får hente uten av den er pasteurisert eller homogenisert først.

Sukker: Tilnærmet ingenting av raffinert sukker, men bruker dadler, kokos sukker og annet som er i sin naturlige sammenheng som søtstoff.

Gluten: Vi spiser økologisk havregrøt, og baker surdeigsbrød av 100 % rug.  Jeg er i tenkeboksen for å teste ut surdeigsbaking med gamle meltyper med mindre mengde gluten som spelt, emmer etc.

Flere fokusområder her kommet til siden starten, kanskje spesielt melkesyregjæring, kraft fra kjøttbein og oljer.

Oljer: Det er ikke likegyldig hva slags fett vi spiser, og vi trenger en god del av det. Det er sentrale bygge stener for kroppen.  I starten hadde jeg ikke stor fokus på oljer, men nå har kunnskapen min på dette området økt. Viktigste fett typer hos oss nå er:  METTET: Økologisk smør fra Rørosmeieriet, og ekstra Virgin kokosolje og naturlig økologisk fett fra dyr.  UMETTET: Ekstra Virgin olivenolje – men det må ikke være av de billigste  da det ikke er mulig å produsere ekte ekstra Virgin olivenolje til de aller laveste prisene.

På grunn av helseutfordringer som et av familiemedlemmene hadde  endret jeg kosten til alle som da var hjemmeboende.   Vi observerte bedring på helsen, men til vår store overraskelse opplevde alle vi som ikke trodde vi hadde noen helseproblemer også vesentlig bedring. Før denne endringen hadde jeg følt meg tung i kroppen, diverse vondt med stiv nakke etc. og  alltid hatt mye vondt i magen.  Jeg trodde det var vanlig, men jeg skjønte nå at jeg ikke tålte den melka jeg hadde kjøpt på butikken i alle år. Status nå er svært sjelden vondt i magen, lett i koppen og lite vondt.

Etter hvert som kunnskapen og erfaringen har økt har det vært en gradvis endring fram til i dag.

Da jeg startet denne bloggen var vi inne i en periode for å teste ut et kosthold uten melk, sukker eller gluten.  Jeg benyttet undertittelen:

Matglede for hverdagshelse uten melk, sukker eller gluten

  • Uten melk, men likevel kremet.
  • Uten sukker, men likevel søt og god.
  • Uten gluten, likevel fyldige sauser og knekkebrød.
  • Med kjærlighet til mat og medmennesker blir det godt å leve.

Jeg heter Brita Helleborg og har bestandig laget mat fra grunnen av. I 2010 oppdaget jeg at det er like viktig at magen og kroppen gleder seg etter at vi har spist, som rett før og mens vi spiser.

Variasjonsmulighetene har åpnet seg veldig, og det er mye mer spennende å lage mat nå. Jeg har laget denne bloggen fordi min datter Eline har ønsket seg et sted hvor hun kan finne mat som ganen og kroppen hennes liker når hun ikke lenger bor hjemme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.