6 måneder på GAPS – Hva skjedde

Koking av kraft til suppe

Koking av kraft til suppe

Leste «Gut and Psychology Syndrome» av  Natasha Campbell- McBride ganske intensivt i 2 uker. Det stod mye smart der, så jeg fant at jeg ville starte dietten og heller lære mer etterhvert.  Det stod anbefalt å starte med introduksjonsdiett, så det gjorde vi.  9 juli 2013 startet 4 av familien som var hjemme denne sommeren.  Vi er 2 voksne og 2 unge voksne. Når høsten kom var det noen som flyttet, men de fortsatte med dietten på egen hånd.

I boken stod det at det at introduksjonsdietten normalt varer i 6 mnd, men at det kunne ta mye lenger tid, og at noen kunne gå gjennom alle fasene av dietten i løpet av få uker. Jeg trodde vi skulle tilhøre den siste gruppen, men nå er det gått 6 mnd. og noen av oss er på siste trinn i introduksjonsdietten og noen er kommet litt kortere.

I julen kom en av oss til å ta på sin egen albu. Han la merke til hvor myk og glatt albuen var blitt.  Vi andre kjente også etter og fant ut at albuen var mye mykere enn før.  Vi kunne se at de av oss som hadde tatt 1 ss med extra virgin oliven olje hver dag hadde mykere albuer, og større forskjell fra tidligere enn de som ikke hadde vært like flinke med å ta olivenolje på daglig basis.  Vi prøvde å tenke etter hva som hadde endret seg siden i sommer, og fant ut at det var en god del større og mindre ting. Tidligere veldig tørre og skjellete felter på ankelkuler, albuer og hæler er nå helt forandret hos alle.

Jeg legger merke til at jeg nå kan balansere på 1 ben mye lettere enn før. På aerobic har jeg alltid hatt problemer når jeg skal stå på 1 ben.  Det er ikke uendelig lett nå heller, men jeg klarer å unngå å måtte sette det andre benet i bakken for å støtte meg.

Så lenge jeg kan huske har jeg ikke klart å rette bena helt ut, men nå er det mulig.  På aerobicen har det vært en øvelse det vi skal ta armene inn til hodet på begge sider samtidig.  Det var ikke mulig for meg før.  Jeg klarte kun å ta den ene armen om gangen inntil øret.  Nå er det lett å ta begge armene inn til ørene samtidig.

Når det gjelder smerter i magen er det store forskjeller. Gjennom hele livet har jeg vært vant til å ha vondt i magen.  Jeg trodde følelsen av å være tung i kroppen og ha mye vondt i magen var helt normalt.  For 3 år siden ble jeg inspirert til å starte en diett uten sukker, melk eller gluten.  Det gjorde en stor forskjell.  Jeg følte meg mye lettere i kroppen og hadde ikke alltid vondt i magen  lenger.  Det var likevel ikke helt bra.  Følelsen av vondt i magen kom og gikk uten at jeg skjønte hvorfor, selv om jeg ikke spiste hverken melk, sukker eller gluten.  Etter å ha startet å lese i GAPS boken fikk jeg mange tanker om hva det kunne være, og ble ivrig på å teste ut dette.  Jeg får fortsatt av og til vondt i magen. Det er mye sjeldnere enn før, og det løser seg alltid ved å ta et lite steg tilbake i dietten. Jeg har som oftest en ide om hva som kan være årsaken, og ved å teste ut finner jeg som regel årsaken.  Det er noe jeg har spist som det er litt for tidlig for meg å spise, og når jeg holder meg unna dette går det bra.

Når det gjelder min egen psyke er det ikke så lett å se noen forskjell for meg selv. Kan kanskje se at jeg er noe gladere enn før og det er mulig jeg har litt lettere for å se flere sider av en sak, og forstå andre bedre enn før.

Når det gjelder de andre har jeg fått noen uttalelser:  Jeg vil fortsette med dietten fordi det er en generell forbedring. Det er vanskelig å huske akkurat hvordan det var.  Mye virker litt lettere.  Bedre karakterer, lettere å ha dialog med andre.  Lettere å se andres behov.  Sjeldnere følelse av deprimerthet.  Ulempen er at det krever mer planlegging og mer tid enn før.

En annen uttalelse er: Bedre fordøyelse.  Føler meg gladere. Føler meg mer kvikk og rask om morgenen enn før.   Før måtte jeg haste på do med diare hver eneste morgen.  Dette var noe av det første som endret seg etter GAPS.  Jeg må fremdeles på do om morgenen, men det er ikke like travelt, og det er ikke lenger løs diaré.  Huden kjennes mange år yngre ut.  Før føltes huden på hendene nesten som papir, nå er det mye mykere og glattere.  Albuene er det spesielt stor endring på.  De var harde og tørre og skjellete.  Nå er de utrolig myke og glatte. Ulempen er at jeg må holde meg til dietten.  Det er vanskelig når jeg er andre steder der det er tilgang til all slags mat.  Føler meg rar og annerledes og utenfor sosial mainstream.   Det er vanskelig å unngå å spise annet en juice før kl. 10:00 om formiddagen.

Ting som skjer som tidligere kunne bli møtt med fornektelse og stahet har nå mye større sannsynlighet for å bli møtt med forståelse og omtanke.   Diettbrudd blir veldig synlig når det gjelder dette.  Et eksempel er eplejuice fra butikken, uansett kvalitet blir resultatet mindre forståelse for andres behov.

Det har ikke bare vært lett.  Masse usikkerhet på om vi gjør rett, og i starten var det en periode hvor de fleste av oss følte seg veldig slitne og trøtte.  Noen av oss har hatt tilfeller av kvalme pga. for mye fett på en gang.  Dette skjedde spesielt i startfasen.

Vi er alle motiverte for å fortsette GAPS dietten nå ved inngangen til 2014.  Det blir spennende å oppleve utviklingen etterhvert som vi nå går over på full GAPS.  Vi vil fra denne opplevelsen alltid ha med oss kunnskapen om suppe fra kraftbein og dens helbredende virkning.

 

2 kommentarer til “6 måneder på GAPS – Hva skjedde

 1. Laura

  Hei Brita, her er Laura, den sveitsiske jenta som kom pa besök hos Sissel siste sommer… vi spiste en god suppe som du lagde i lag og snakket litt om mat og slik. Jeg har lyst til a pröve GAPS dietten, fordi jeg har hatt fordöyelse problemer i veldig lenge og jeg er ogsa spent om det kan ha noen positive virkninger pa stemning etc.
  Na har jeg lest meg gjennom boka, og tenkte a pröve introduksjonsdietten. En ting som jeg lurer pa er hva du / dere har spist som frokost? Jeg kan ikke tenke meg a spise en suppe som er salt om morgenen, men i begynnelsen er det jo nesten ingen alternativet, ikke sant? og har du ellers noen tips til meg?
  Jeg haper alt star bra til med deg og dine, mange hilsener Laura

  Svar
  1. bdmadmin Innleggsforfatter

   Hei Laura. Hyggelig å høre fra deg. Jeg er ikke lenger på trinn 1, og om morgenen lager jeg alltid ferskpresset juice. Jeg venter til etter klokken 10 med å spise noe annen mat for at renseprosessen som blir hjulpet av juicen skal bli ferdig. På trinn 1 drakk jeg bare lunkent vann om morgenen. Helt i starten var det bare juice fra sauerkraut og suppe til mat som du har observert. Du kan jo forsøke å ha veldig lite salt i suppen du skal spise om formiddagen. Du kan jo forsøke bittelitt. Litt senere i prosessen blir det mange ting å velge mellom eks. pannekaker. Jeg var veldig nøye og holdt meg 100% til beskrivelsen i boka. Lykke til fra Brita

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.