Lettvint Surdeigsbrød

Surdeigsbrød

Få igang surdeigen:

Ta surdeigen ut av kjøleskapet. La den stå i noen timer i romtemperatur. Tilsett 30 – 60 g økologisk landhvete, og eventuelt like mye vann dersom surdeigen blir for tørr uten. Den skal være lett å røre. Gjør dette 1 gang i uka for å holde surdeigen i god stand. Sett den tilbake til kjøleskapet.

For å bake i løpet av et par dager, la den stå i romtemperatur og mat med mel og eventuelt vann ca hver 12 time til surdeigen er skikkelig aktiv.

Denne gangen var det 16 dager siden forrige baking, uten mating innimellom. Matet med 30 g på kveld og neste morgen. Matet med 60 g neste kveld og bakte morgenen deretter.

Selve bakingen

Baker med 1 kg økologisk mel og 700 g vann. Dette er en lettvint måte å få til det samme som i denne oppskriften: https://www.britadiktermat.helseborg.com/blog/lyst-surdeigsbrod/

Denne gangen var det.

 • 462 g siktet landhvete
 • 100 g emmer
 • 300 g spelt
 • 138 g store havregryn
 • 700 g vann ved 35 grader Celsius.
 • 20 g fint havsalt.

Kl. 08:36 Autolyse er å blande mel og vann og la det stå en time før tilsats av surdeig. Hadde mel og vann i eltemaskinen, og rørte til det liknet en deig.

Eltemaskin

Kl. 10:00 Tilsatte 200 g aktiv surdeig til mel og vann og eltet i 5 minutter, noe med lav, og noe med høy hastighet.Tilsatte deretter 20 g havsalt, og eltet litt til.

Kl. 10:50 Eltet i 5 minutter med lav og høy hastighet

Kl. 11:35 Eltet i 5 minutter med lav og høy hastighet

KL. 12:50. Flyttet deigen over i bakebollen og satte på lokket. Brukte en slikkepott som jeg dyppet i vann for å få med all deigen.

Kl. 13;30; 30 minutter etter ferdig flytting tok jeg tak i deigen på kanten og strakk den over hele bakebollen. Gjorde det samme rundt hele deigen. Det er viktig å ha våte fingre.

Kl.14:30. Tok en ny runde med strekking av deigen. Det tok 2 minutter og bildene er før og etter.

Kl. 15:30 Hentet opp jerngryta og satte den i ovnen på 250 grader C når deigen var blitt 30% større enn den var i starten.

Kl. 15:30 Like etterpå. Fant fram en kurv til å heve i og plasserte et bakepapir i heve-kurven. Jeg bruker kurven til salatslyngen. Jobbet med å trekke og strekke deigen rundt hele kanten til jeg fikk strammet opp deigen så mye at det gikk greit å flytte den til bakepapiret, og deretter til heve-kurven. La bakebollen over heve-kurven for å holde på fuktigheten.

Når deigen har hevet 20 % i hevekurven og jerngryta har stått minst 30 minutter ved 250 grader C så tok jeg tak i bakepapiret og flytter deigen over til jerngryta. Klippet noen hakk på toppen av deigen for at dampen skulle slippe ut.

Stekingen

Kl. 16:10 flyttet jeg deigen oppi den varme kjelen, og la lokket på igjen. Satte den tilbake i ovnen, og lot den stå i 30 minutter ved 250 grader Celsius. Neste bakerunde: Reduserte temperaturen til 240 grader, og det var mere passe på min ovn.

Kl. 16:40 tok av kjelelokket og reduserte ovnstemperaturen til 230 grader. La et stykke matpapir over brødet for at det ikke skulle bli brennt.

Kl. 16:55 tok jeg brødet ut av ovnen og la det på rist. Neste gang skal jeg bare varme ovnen til 240 grader C, da det ble litt svidd på toppen allerede i løpet av den første halve timen.

Smaking

Kl. 19:00 ble den første skiva skåret av brødet. Ventet så lenge for brødet skal holde seg bedre når man venter til det er avkjølt med å skjære i det. Den smakte godt og det var sprø skorpe. Delte brødet i tre biter og la det i plastposer. To av bitene ble lagt i fryseren.

Dagen etter hadde brødet mykere skorpe, men det var fortsatt godt og saftig. Det var lett å skjære i brødet og smuler ble det lite av.

Ved neste bakerunde droppet jeg plastposer, og pakket brødet inn i rene kjøkkenhåndklær isteden. Brødet holdt seg godt i flere dager, og skorpen ble ikke hard.

Ta vare på surdeigen til neste gang.

Denne surdeigen har stått i kjøleskapet ca. 24 timer etter at den ble matet.

Tilsett øko landhvete i gjenværende surdeig til det blir en ganske fast deig. Rør godt og sett den i kjøleskapet til neste gang. Skriv dato. Det skal komme litt luft til surdeigen, så ikke legg på ringen som tetter lokket. Denne gangen tilsatte jeg 35 g landhvete og det ble tilsammen 150 g surdeig.

ALTERNATIV OPPSKRIFT 28 januar. Denne ble litt syrlig

 • 400g finmalt sammalt svedjerug
 • 300 g spelt
 • 100 g emmer
 • 200g landhvete

Alternativ oppskrift 3 februar. Skrevet mens deigen hever.

 • 800 g siktet landhvete
 • 100 g sammalt finmalt svedjerug
 • 100 g store havregryn

Én kommentar til “Lettvint Surdeigsbrød

 1. Brita Helleborg

  Viktig at surdeigen flyter når man skal bruke den. I dag sank den rett til bunns, og jeg tilsatte en ny omgang med mel før jeg tok den i bruk. Lot den stå ved omlag 24 grader i 3,5 timer. Da fløt surdeigen fint, og melet hadde fått hydrolyse i 4,5 timer, isteden for 1 time som planlagt.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.