Lyst surdeigsbrød

På tirsdag kveld fikk jeg en klump surdeig av ei venninne. Samme kveld kl. 22 ble den tilsatt 30 g fint sammalt hvetemel fra Holli Mølle + 30 g romtemperert vann. Blandet godt, og lot den stå i nærheten av stue ovnen. Over døgnet varierer temperaturen mellom 20 grader og 25 grader hvis vi har fått lagt i litt mye ved i ovnen.

Neste dag på onsdag kl. 11 fikk deigen en ny porsjon med 30 g hvetemel + 30 g romtemperert vann, og det samme kl. 22 om kvelden også.

Nå er det torsdag og i dag ble første mating glemt helt til kl 14, og da fikk den 60 g hvetemel + 60 g romtemperert vann. Nå er klokken 19:30 og det er god liv i deigen.

Det ble tilsatt 60 g hvetemel + 60 g romtemperert vann også kl. 22:30 på torsdag, og starte baking i morgen tidlig.

Planen er å veie ut 200 g surdeigstarter og 1 kg hvetemel.

Planlegger å følge denne oppskriften, så langt det går https://bykjokken.com/2021/01/22/hvordan-lage-surdeigsbrod/

Oppdatert på fredag: Autolyse har jeg aldri hørt om før, men tester det nå. Blandet 1 kg mel med 700 g vann som var varmet opp til 35 grader. Det ble mye tørrere enn jeg hadde trodd, så tilsatte litt mer vann for å få fuktet alt melet. Lot det stå på benken i en time i bakebollen.

KL. 10:30, 12 timer etter forrige gang jeg tilsatt mel til surdeigen smurte jeg surdeig utover alle hullene jeg hadde laget i mel og vann blandingen.

Tilsatte 200 g surdeig ved å dytte surdeigen inn i mel/vann blandingen med fingrene. Etterpå skal jeg jobbe rundt bollen og strekke deigen over bollen med fingrene 4 – 5 ganger. Det var skikkelig klissete. Dette var ferdig 10:36

Tilsetter så 20 g salt, og bittelitt vann oppå saltet, og samme prosedyre med å strekke deigen og brette den over bollen hele veien rundt, dvs. 4 – 5 ganger. Dette glemte jeg først så saltet ble først til satt 10:50

Husk å ha våte hender for at deigen ikke skal sette seg fast i fingrene.

I oppskriften står det at jeg skal drive med sleng og brett i 10 minutter, ta en pause og drive på i 5 minutter til. Det var spennende. Resultatet var veldig klissete i starten, men når jeg startet på de siste 5 minuttene etter pausen oppførte deigen seg omtrent som på videoen i oppskriften. Gjør slik: Samle deigen i hendene, sleng den fjerneste enden i bordet og brett resten oppå. Ta et nytt tak i deigen, slik at det som var sidekant nå blir fremst, og gjenta runde etter runde. Ferdig med dette kl. 11:24

Resten av surdeigen ble blandet med siktet økologisk hvetemel fra Møllerens. Det var en ganske fast deg når jeg hadde tilsatt 37 g hvetemel. Plasserte et glass med dette i kjøleskapet 22 oktober 2021 for å ha til neste gang jeg skal bake. 7 timer senere hadde denne deigen fylt glasset med surdeig i kjøleskapet.

Bruker en bakebolle med lokk for å holde på fuktigheten. Etter 30 minutter heving skal jeg drive med å strekke deigen og brette den over bollen en 2 til 3 runder meg 30 min mellom hver gang. Jeg må være forsiktig mot slutten for det skal være lett å ødelegge deigen. Før første runde med deig strekking fjernet jeg termometeret som da vise 23 grader. Strekkingen var ferdig kl 12:00. Andre runde med deig strekking var ferdig kl 12:33. Glemte meg litt og tredje strekking var fullført kl. 13:19.

Lot degen stå alene på stuen til klokken 17:00. Det ble 6,5 timer siden jeg blandet surdeigen inn i deigen. Temperaturen i stua var omtrent 23 grader hele dagen. Den hevet mye, og ble mer enn dobbelt så stor som den var når jeg forlot den, og altså mye mer enn 30% som det skulle vært.

Det er en tabell over hevetider avhengig av temperatur i oppskriften, og jeg burde kanskje fulgt denne litt bedre. Deigen skal øke ca 30 % i størrelse. Da er den ferdig.

Når jeg 17:00 helte ut deigen på en fuktet bordplate var den skikkelig klissete og nesten rennende. Brettet deigen sånn omtrent som opprinnelig oppskrift, men den endte opp ganske utflytende. La bakepapir i en kurv for å bruke den til hevekurv. Fikk øst deien oppi bakepapiret, og det hadde hevet seg omtrent 50% kl. 19:10 da jeg fikk flyttet den over i jern-kjelen.

Oppskriften var slik: Legg skjøten ned i en hevekurv og knip sammen skjøtene oppå brødet. Legg plast over hevekurven for å holde på fuktigheten. La det heve i romtemperatur 2 – 3 timer, eller til det har øket med omtrent 20 %. Min deig var så løs at dette gjorde jeg ikke.

Gjorde klar en jerngryte. Satte den inn i ovnen på 250 grader, og la gryta stå i ovnen med lokk til gryta har vært ved 250 grader minst 30 minutter.

Før steking lager jeg noen snitt i toppen av brødet for at dampen skal slippe ut. Det droppet jeg denne gangen.

Ta ut jerngryta og lukk ovensdøren raskt. Ta av lokket på gryta, flytt deigen ved hjelp av bakepapiret oppi jerngryta, sett på lokket og sett gryta tilbake i ovenen.

Klokken 19:10 tok jeg jerngryta ute av stekeovnen, og flyttet deigen fra heve-kurven til den varme jerngryta ved hjelp av bakepapir. Beholdt 250 grader og satte på lokket og satte timeren på 40 minutter. Satte temp med til 230 grader og tok av lokket og stekte videre i 20 minutter til.

Når det er stekt legges brødet på en rist, og hviler seg i 60 minutter før men skjærer i det. Det gir brødet en bedre holdbarhet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.