Hvordan boner man gulv?

Nybonet gulv

Ved å følge denne oppskriften fikk jeg i hovedsak et glatt og blankt gulv som jeg tror blir lett å vaske.  Det blir viktig at jeg bruker et nøytralt vaskemiddel slik at jeg ikke løser opp bonevoksen med et fettløselig vaskemiddel.  Jeg planlegger å bruke 3 hetter Johnsom Pledge som  var det jeg bonet med i ufortynnet tilstand.

I et par måneder nå har jeg lurt på hvordan man boner gulv. Grunnen til at jeg ville bone er fordi vi spiser mye bær, og så faller det noen ganger litt på gulvet. Dette har i løpet av noen år resultert i blå flekker rundt kompostbøtten som var kjempevanskelig å vaske bort.  Jeg har sett at de boner gulvene på jobben, og tenkte at det blir sikkert mye lettere å holde det rent dersom gulvet er bonet.

For 2 mnd siden kjøpte jeg inn bonevoks, og skulle sette i gang. Men først måtte jeg jo fjerne flekkene.  Jeg forsøkte å vaske vekk flekkene med alle vaskemidler og flekkfjerningsmidler til klær jeg hadde i huset. Det ble litt bedre, men flekkene forsvant ikke.  Jeg kjøpte noen forskjelige midler som jeg ble anbefalt i butikker.  Heller ikke disse var noe bedre. Jeg angret på at jeg ikke hadde bonet med en gang linoleumsgulvet var nytt for noen få år siden.

21 desember tipset min søster meg om at svamper fra Nille skulle være superbra. Siden det var søndagsåpent fikk jeg tak i svamper samme dagen.  Det var heller ikke godt nok.  Flekkene var og ble værende.  Min sønn hjemme på juleferie ble entusiastisk med i flekkfjerningsprosjektet og hentet til slutt en gryteskrubbsvamp. Jeg var etter hvert ganske desperat for å få fjernet flekkene så jeg sa: Vi prøver alt.  Jeg vet at det finnes noen reservefliser dersom vi ødelegger gulvet.  Jeg kom på at jeg hadde lest en gang at hvit eddik skulle være et miljøvennlig og effektivt vaskemiddel.

Kombinasjonen av gryteskrubben og 1 dl hvit eddik i 1/2 bøtte varmt vann gjorde susen.  Hele gulvet ble vasket med eddikvann, og både bærflekker og sorte flekker der det hadde stått blomsterpotter ble helt lyse igjen etter intens gnikking i mange minutter pr. flekk.  Det ble litt ripete, men jeg tenkte at det kom til å bli bra bare vi fikk bonet.

Jeg tok en rengjort gulvnal, og et rent lite håndkle ble festet på nalen.  Helte ut litt bonevoks og forsøkte å stryke det ut i et jevnt lag.  Gjorde det samme over hele gulvet.  Det luktet veldig sterkt og parfymert

Etter ca. 40 minutter gikk jeg på kjøkkenet for å se på resultatet.  Jeg så at jeg ikke hadde vært nøye nok.  Det var både noen tørre felter og noen damer som ikke var helt tørre.  Jeg gjorde mitt beste for å tørke opp dammene og fukte de tørre feltene.

Etter litt venting tok jeg en ny runde med bonevoks, mye nøyere denne gangen.  Det ble ikke helt vellykket, men fint nok til å kunne leve med og vises fram.  Jeg brukte mest første runden, og  til sammen litt over en flaske på 750 ml. til de 2 omgangene.

Det jeg lærte var:

 • Jeg må fjerne komfyren og liknende ting før jeg boner.
  • Det som skjedde er at det ble en liten dam rett foran komfyren, som var inntørket morgenen dagen etter.
  • Det gikk bra foran kjøleskapet, for der var det en fotlist som jeg kunne ta av  slik at jeg kom under kjøleskapet med filla.
 • Jeg må huke meg ned ofte og se på skrå om det er blitt noen tørre flekker, og fikse opp i det med en gang før jeg beveger meg videre bortover gulvet. Dagen etter er det for sent.  Også 10 min etterpå var det for sent.
  • Hvis jeg går på bare føtter bort til en dam jeg ser litt lenger borte, så kan jeg fortsatt se fotmerkene dagen etter.
  • Hvis jeg står tørt og strekker langkosten bort til en liten dam som har stått der en stund og det er tørket rundt så blir det striper dagen etter.
 • Det er veldig viktig å lufte godt etterpå.
  • Hvis jeg går og legger meg uten å sette på ventilasjon så lukter det veldig sterkt bonevoks i hele huset dagen etter.
  • Ventilasjonen på fullt hele dagen gjør at det ikke lenger lukter like sterkt 1 døgn etter at boningen er ferdig.

10 kommentarer til “Hvordan boner man gulv?

  1. bdmadmin Innleggsforfatter

   Takk for hyggelig kommentar. Den fikk meg til å lese min egen oppskrift en gang til. Jeg husker at det var akkurat slik det var. Jeg tok en titt på kjøkkengulvet nå, og det er fortsatt blankt og fint. Ser det er kommet noen nye bærflekker, så jeg skal prøve med eddik.

   Svar
 1. Britt

  Godt tips å bruke eddik til å fjerne flekker.
  Hvis du bruker en bred mopp går arbeidet raskere og resultatet blir supert, uten dammer.

  Svar
 2. Arne Nilsen

  Har lest den oppskriften om boming. Mye greier. Har et badegulv hvor det i 1984 ble lagt vinylgulv på det badegulvet. Har de siste årene brukt Pledge klar polish og har vært fornøyd med den. Blir blank og hard. Men nå er den visst godt ut av markedet . Skal kanskje prøve Johnson klar .

  Svar
 3. Åse Ribe

  Hvor får man kjøpt bonevoks i dag?Husker mi mor alltid bona gulvene sånn av og til.
  Skulle så gjerne friska opp mine gulv.

  Svar
 4. Tony

  Ved oppussing av leiligheten vår bestilte vi gulv og vegger av mikrosement hos Fokhus. Materialet er slitesterkt og ser ganske fint ut. Er fornøyde med resultatet.

  Svar
  1. bdmadmin Innleggsforfatter

   Så bra at du er fornøyd med resultatet. Hvilket produkt brukte du til boning av gulvet.

   Svar
 5. AnneMa

  Som renholdsoperatør anbefaler jeg denne prosessen for boning på ubonede gulv : 1 vask gul grundig med ph-nøytralt rengjøringsmidden MED tensider, 2 «skyll» gulvet nøye 2-3 ganger med rent vann, lån gjerne en vannsuger til jobben, for å suge opp mest mulig vann, 3 La tørke ca 24 timer. påfør så et tynt strøk boning med glatt mopp ( ikke brukt micro eller noe med frynser på ) og stopp påføring ca 5 cm fra vegg! Viktig det., 4 La tørke 1 time lengre enn anbefalt tørketid på flaske! før påføring av strøk 2, som også skal stoppe 5 cm fra vegg. , 5 Samme tørketid der også. , 6 Tredje og siste strøk skal påføres helt ut til vegg, og samme tørketid der også. Og årsak til at kun topplag av boning skal helt ut til vegg, er fordi man ikke har den store slitasjen der! Det er sitasjeområder man vil beskytte 🙂 Sjekk også gjerne ut om det er mulighet for å få noen renholdere i din kommune/evt fra firma om de vil komme å polere gulvet med highspeed maskin. Da vil gulvene bli herdet og holder seg fine mye lengre. Og renholdemidder til gulvvask etter boning bør være som før boning, ph-nøytralt og med tensider.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.