Erfaring med lam 3 juledag 9 personer

Glemte å ta bilde av maten, så setter her inn bildet av restene.

Vi var 7 voksne og 2 førskolebarn

Menyen var 2 små lammelår på litt under 2 kg hver. De ble stekt på rist over en langpanne med rotgrønnsaker og poteter. Lammelåret fikk hvitløkskiver under huden fra 3 fedd, salt , pepper og timian. Ca. 1/3 av det andre lammelåret var igjen etter måltidet.

Stekte alt i ovenen ved 160 gradet C . Kjernetemperature var 65 grader C etter 1 time og 45 minutter. Lårene var lyse utenpå, så økte temp. til 200 grader i 15 minutter. Tok etter dette det låret som var mest stekt ut av ovenen og pakket det inn i AL folie og et håndkle.

Helte vesken av grønnsakene og brukte de som råstoff for saus. Trengte hjelp for å holde grønnsakene i langpannen. Lot grønnsakene stå ved 200 grader i 15 minutter mens sausen ble laget.

Sausen ble smakt til med tyttebær, pepper og litt sennep. Det ble litt mye sennep, så dempet smaken med fløte. Sausen ble tykket med 2 ss maisenna løst i laldt vann og kokt opp. Smaken var litt blass, og neste gang tar jeg bare 4 dl vann

Skar opp det første låret og fordelte på 2 fat, ett med gjennomstekt og det andre med rosa kjøtt. Det var saftig og godt. Det andre låret ble stekt litt lenger, og det var nesten ikke noe rosa. Dette var også godt

Mengde rotgrønnsaker er listet nedenfor. De ble kuttet i middels / små biter. Der var bare en drøy forsyningsskje igjen til slutt. Hadde 6 dl vann i bunnen av panna som ble krydret med rosmarin og timian, salt og pepper

  • 80% av en diger kålrabi
  • Ca, 1 kg gulerøtter
  • 17 små øko poteter
  • 1 hel middels selleri
  • 3 store fedd hvitløk småhakket
  • 1 gul løk
  • 1 rødløk
  • 1/3 glass oppkuttet persille

Serverte også resten av Waldorfsalaten fra dagen før til lammelåret. Det var fortsatt mye igjen. Vi spiste ca. 60% av det som var igjen fra dagen før. Det tilsvarer ca. waldorfsalat med 2,5 epler.

EVALUERING:

God smak, men litt rotete oppdelt. Grønnsakene kunne vært kuttet opp dagen i forveien, slik at jeg kunne skravlet mer med gjestene.

DESSERT

Vi hadde masser rester av desserten fra dagen før. Laget ny saus i tillegg til risgrøten. Det var appelsinsaften fra gulerotkokingen dagen før. Det startet med 1 liter rå appelsinjuice. Den ble kokt opp med en stjerneanis oppi. Den var delvis dampet inn til ca. 4 dl. Fjernet stjerneanisen. Tilsatte 1 bs med litt topp med maisena i den kalde sausen. Rørte godt mens jeg kokte opp sausen. Avkjølte slik at den var blitt kald før desserte. Den ble litt stiv, men ble rennede ved å røre godt før servering.

EVALUERING

Kjempegodt med denne appesinsausen til riskrem. All riskremen ble spist opp. Det var fortsatt litt bringebærgrøt og alle sauser hadde rester igjen etter måltidet.

RESTER.

750 g renskåret kjøtt + ben som ble brukt til å koke kraft.

Av restene ble det 2 pizza + 1 veldig liten bolle. kjøtt som jeg frøys. Jeg likte lammepizzaen, men fikk kommentarer på at det ikke passet så veldig bra til pizza. Skal forsøke noe annet neste gang. Kraften ble kastet da den ble alt for tynn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.