Hjerte i fløtesaus

For noen år siden kjøpte jeg ulike typer av innmat, da jeg hadde hørt at det var så sunt.

Det var et digert storfehjerte der også. Det ble valgt bort hver gang, da jeg ikke visste hva jeg kunne bruke det til.

Nå har vi en oppspisings- kampanje av mat vi må hindre at blir ødelagt av for langt opphold i fryseboksen. I dag var dagen da storfehjerte av grasfora Aberdeen Angus fra Horgen gård skulle spises. Slaktet 3.6.2016. Holdbar til 3,6.2017, og i dag er det 19.4.2019.

Det var veldig spennende, og jeg var skikkelig letta da smaken var kjempegod. Det smakte som mørt biffkjøtt med mild og avrundet smak.

Dette er altså kjempesunn mat som er både billig og lettlaget og nydelig. Jeg husker ikke hva det kostet, men det står på nettet at storfehjerter er billig.

På formiddagen i dag tok jeg der frosne hjertet opp fra fryseren, og la det i springvann til tining og fjerning av blod. Etter noen timer var det lett å brekke det fra hverandre.

Skar hjertet i passe biter og fjernet alle hinner og blodårer. Tykkelse av skivene omtrent som ytre tommel-ledd. Fjernet 0,5 mm på alle kanter som hadde vært skåret i for lenge siden. De var litt gråe noen steder, og så litt rare ut noen steder. Innenfor var det helt fint og rødt kjøtt. På halvparten av bitene lot jeg den ytre hinnen med fett sitte på. Det fungerte helt fint, så det kan vi fortsette med. Jeg fjernet nesten 500 g med det jeg skar bort. Jeg skal beholde mer av fettet i middagen neste gang.

Saltet og pepret bitene og stekte de slik at overflaten var litt brunet med smør i stekepannen.

Stekte deretter 2 store gule løk som var delt i småbiter

I mellomtiden var rømertoppfen lagt i vann. Hadde det stekte kjøttet, den stekte løken, og 3 små laubærblad oppi.

Jeg hadde 7,5 dl frossen fløte i fryseren. Der hadde den ligget i et år. Tinte den i lunket vann fra springen. Den var ikke helt ferdig ting da jeg skulle sette rømertopfen i ovenen. La den fortsatt frosne resten oppå det andre

Satte rømertopfen inn i kald ovn, og satte den på 200 grader C. 2,5 timer senere tok vi den ut av ovnen og servete.

Hadde potetstappe som tilbehør. Det ble laget av poterer som ble kokt med skallet på, og skrellet før det ble stappet med den røde kryss stapperen sammen med en klump Kvitseidsmør.

Vi hadde bittelitt tyttebær igjen, og det var godt. Neste gang skal vi ha mer tyttebærsyltetøy som tilbehør.

Det ble kjempegodt. En av oppskriftene jeg så på hadde med sopp, og det hadde sikkert blitt enda bedre, så det skal jeg gjøre neste gang.

Jeg leste på nettet at noen alltid la hjerte i vann i et døgn før det skulle spises, for å dempe smaken, men det var ikke nødvendig med dette hjertet i alle fall.

Vi hadde frossen persille i fryseren også. Planen var å bruke den, men det smakte som gammelt høy, så det ble droppet. Sikkert et pluss å ha fersk persille neste gang.

4 kommentarer til “Hjerte i fløtesaus

  1. Aud-K.

    Eg bruker å salte og pepre innsida av hjertet, fylle det med persille og så syr eg att hjertet med nokre sting bomullstråd, brunar hjertet på alle sider, krydrar med salt og peppar og lar hjertet surre under lokk i ei jerngryte i litt buljong tilsett lauk og gulrot. To-tre timars koketid. Så siler ein frå buljogen og lagar saus av den tilsett fløyte. Server hjertet oppskore i skiver med kokte potetar og grønsaker etter smak, t.d. brokkoli og gulrøter. Rikeleg med tytebærsyltetøy attåt.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.