Solide frøknekkebrød egnet til å bære en haug med pålegg

 

Knekkebrød helt uten gluten har alltid gitt meg problemer med at de ikke tåler så mye last. Den gang jeg laget rugknekkebrød var det lett å få til at de tålte mye pålegg, men det har ikke vært så lett siden.

Jeg ville prøve å lage en tykkere variant enn vanlig. Dette er testet i dag, og det tålte en haug med pålegg uten å bryte sammen når jeg tok en bit.Knekkebrødet var for det meste 0,5 cm tykt, men det var en del variasjon, fra 0,4 – 0,8 cm.

Bløtlegging

La frøene + mandlene i bløt før vi reiste hjemmefra om morgenen, slik at spireprosessen kunne starte.  Når spireprosessen er startet blir næringstoffene mer tilgjengelig for oss som skal spise maten.  I tillegg blir det en mye bedre smak.

I en egen bolle 120 g linfrø + mye vann.

I en felles bolle 280 g solsikkefrø, 175 g sesamfrø, 150 g mandler + mye vann

Bearbeiding

Ca. 8 timer senere helte jeg av alt vannet. Linfrøene hadde fått et tykt geleliknende lag utenpå seg.  Dette har liknende egenskaper som egg, og brukes til å binde knekkebrødet sammen.  Jeg er nøye med å ikke male linfrø som skal stekes i oven,  Ved høye temperaturer harskner linfrøoljen og er ikke lenger sunn.  Hele linfrø klarer vi stort sett ikke å fordøye, så er ikke noe problem.

Det andre som var lagt i bløt kjørte jeg i Magimix foodprosessor, og malte til ganske smått.  Flyttet alt over til Kenwood, og brukte K-krok til å blande alt det overnevnte med et tillegg av

 • 70g Teff ( Jyttemel)
 • 1 toppet ts. bakepulver
 • 2 ts Herbamare urtesalt

Fordelte dette  på 2 stekebrett  Det tok litt tid, men med slikkepott og smørekniv og litt tolmodighet gikk det fint.  Mine brett er innvendig mål 42 cm x 31 cm. 

Delte opp til knekkebrød firkanter med slikkepotten rett før brettene gikk inn i ovenen.

Steking

Satte inn i ovnen samtidig som ovenen ble satt på 180 gradet C ved varmluft.  Etter 30 minutter reduserte jeg temperaturen til 150 grader C.  Etter ytterligere 30 minutter reduserte jeg temperaturen til 100 grader C.  30 minutter senere satte jeg temperaturen ned til 50 grader C, og lot det stå ved denne temperaturen i ca 8 timer.  Knekkebrødene var da helt supertørre gjennom hele.

En gang glemte jeg å sette på varmluftfunksjonaliteten. Da ble knekkebrødene ikke helt tørre.  Jeg reddet de ved å sette på 100 grader C  i 30 min på varmluft.  Avsluttet med 50 grader C og varmluft i noen timer

.

Jeg prøver å holde temperaturen på de frøene som har innhold av olje under 160 grader C for at oljene ikke skal harskne så lett. Helt i starten er det så stor fordamping av vann at temperaturen ikke blir så høy selv om ovnsteperaturen er stillt inn på 180 grader C.

Knekkebrødene har en nøytral smak som egner seg til all slags pålegg.

Forbedringsforslag

Tilsett spennede krydder, eks chilli, grønne urter eller annet for å få en interessant smak., og bruk det eksempelvis som tilbehør til suppe. Til vanlig pålegg er det sikkert bra at pålegget får dominere smaken.

 

 

 

3 kommentarer til “Solide frøknekkebrød egnet til å bære en haug med pålegg

 1. Ingrid Bjørkheim

  Gleder meg til å lage dette knekkebrødet.
  Har fått en prøvesmak og det var nydelig. Da jeg bet ett stykke av knekkebrødet, eksploderte alle de deilige smakene i munnen min…..nam…nam….

  Svar
  1. bdmadmin Innleggsforfatter

   Så hyggelig at du likte de. Jeg har brukt økologiske frø fra Urtekram. Kanskje det er derfor de blir ekstra gode.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.